. Kulluk sınavından başarıyla çıkmanın yolunu kitaplarıyla bildiren Allah (cc), bir de kulluk yürüyüşünün önder ve öncüleri olarak peygamberler görevlendirmiştir. Hayatın adı "İmtihan", mücadelenin adı ise tevhid ve şirk, hak ve batıl mücadelesidir. İstisnasız her insan bu imtihan sürecinden geçer. Ve bu imtihan süreci, sadece iman edene kadar değil, ömrün son demine kadardır.
"O hanginizin daha güzel iş yapacağını denemek için ölümü ve hayatı yarattı. O üstündür, bağışlayandır. ''(Mülk-2).
İmtihan kelimesi Kur'an da "Belâ" olarak ifadelendirilmiştir. Belâ’nın sözlük anlamı, denemek, yapmak, bitkin hale getirmek demektir. Ayrıca imtihan için başa gelen musibete de belâ denir.Tevhid ve şirk, hak ve batıl mücadelesi insanlık tarihi kadar kadim bir mücadeledir. Tevhid saflarında yerini alan mümin kadın ve erkekler için dünyada her şey bir imtihan sebebidir. Sağlık ve hastalık. zenginlik ve fakirlik, gençlik ve ihtiyarlık, nimetler ve mahrumiyetler. "Her nefis mutlaka ölümü tadacaktır. Biz sizi hayır ve şerle imtihan ederiz. Sonunda yine bize döndürüleceksiniz". (Enbiya:35). "Biz sizi hayırla" nimetlerle "ve şerle" belâlarla, yahut zenginlik-fakirlik, hastalık-sağlık, düşüklük-yükseklik gibi hoşa giden ve gitmeyen şeylerle "imtihan ederiz" sizi deneriz.
Elbette ki her kulun sınavı farklı olduğu gibi kadın ve erkeklerin sınavı da farklılık arz eder. Ama neticede her kul imtihan sürecinden geçer. Bu imtihanlar pek çok biçimde görünse de, hepsinin maksadı aynıdır: İmtihan insanı Allah'a yaklaştırıyor mu, yoksa O'ndan uzaklaştırıyor mu, bunu görmek. Kadın olarak bizler de, kulluk sınavının öğrencileriyiz. Hayatı, sıkıntıları, olayları, dertleri yaşarken imtihan şuuru ve kazanma gayretiyle, hayatı göğüslemek inancımızın gereğidir. Kur'an-ı Kerim'in çeşitli yerlerinde imtihanlara karşı uyarılırız.
MESELÂ MAL VE ÇOCUKLAR,
''Biliniz ki mallarınız ve çocuklarınız birer imtihandır. Allah'a gelince büyük mükâfat onun katındadır."(Enfal-28). Mal ve evlât sevgisinin insanı cezbeden bir yanı vardır. Samimi bir mümin onunla imtihan olunur. Eğer mal helâl yoldan kazanılır, hayır yollarına harcanırsa, sahibi günahtan ve azgınlıktan kurtulur. Mal sahibi olmak mümine zarar vermez, yeter ki mal insanın sahibi olmasın. Mümin bir hanım eşine, rızkını helâl yoldan kazanması konusunda yardımcı olmalıdır. Kapitalist anlayışın hakim olduğu bir toplumda yaşıyoruz. Hesap günü şuuruyla imtihanı unutmayan mümin bir hanımı, mal sevgisi esir alamaz. Mal kapsamında verilen imkânlar, malı Allah'ın razı olduğu yere razı olduğu kadar harcama konusunda bir imtihan vesilesi olduğu gibi, imkânsızlıklar da sabrın denenmesi adına bir imtihan vesilesidir. Dünyaya sahip olmak insana zarar vermez, yeter ki dünya insana sahip olmasın. Şuurlu bir mümin vahyin çerçevesinden dünyayı okumalıdır.
MESELÂ YOKLUK BİR İMTİHANDIR,
"Andolsun sizi biraz korku, açlık, mallardan, canlardan ve mahsullerden eksiklikle imtihan edeceğiz. Sabredenleri müjdele! "(Bakara:155)
YİNE "EVLÂT" BİR İMTİHANDIR,
Çocuklar imtihan vesilesi olarak verilmiş nimetlerden biridir. Onları Allah yolunda yetiştirmek ve dava eri kılmak için ebeveyn çocuğuna, dinî ve ahlâkî terbiye verirse, helâlinden yedirirse, kıyamet gününde hesaptan kurtulur.
VE YİNE TEVHİD DAVASI BİZİM İMTİHAN VESİLELERİMİZDEN BİRİDİR, ,
“Andolsun ki içinizden cihad edenlerle sabredenleri belirleyinceye ve haberlerinizi açıklayıncaya kadar sizi imtihan edeceğiz.” (Muhammed, 47/31). Hiç bir kul yoktur ki, iman ettikten sonra imanın imtihanından geçmesin. Andolsun, mallarınız ve canlarınız konusunda imtihana çekileceksiniz. Sizden önce kendilerine kitap verilenlerden ve Allah’a ortak koşanlardan üzücü birçok söz işiteceksiniz. Eğer sabreder ve Allah’a karşı gelmekten sakınırsanız bilin ki, bunlar (yapmaya değer) azmi gerektiren işlerdendir. ( "Âl-i İmran, 186".)
İman ettikten sonra sahip çıkılıp çıkılmayacağı, fedakârlık yapılıp yapılmayacağı, tevhid yeryüzüne hakim olsun diye çalışıp çalışılmayacağı konusunda imtihandan geçilir. Bir çok kere bu yolda sıkıntılarla yüz yüze kalınır, sabır ve sebat imtihanından geçilir. Bir çok kez zaferler tattırılır şükür imtihanından geçilir. İmtihan, iman edenlerle inkâr edenlerin ayrışması içindir. "Kim bu yolu iyice tanıdıktan sonra, peygambere zıt düşer de müminlerin yolundan başka bir yola koyulursa, kendisini koyulduğu yolla baş başa bırakır, sonra da cehenneme atarız. Orası ne kötü bir dönüş yeridir" (Nisa:115).
İmtihan, cihad edenlerle etmeyenlerin ayrışması içindir. "Yoksa siz, Allah içinizdeki cihad edenleri ayırd etmeden ve sabırlıları belirlemeden Cennete girebileceğinizi mi sandınız? "(Al-i imran:142).
Ya peki bir kadın için cihad nedir?.Sınırları nelerdir?.Hangi alanlarda mücadelesini sürdürmelidir?.
A). İman eden kadın ve iman eden erkek, Allah'ın dini için çalışmakla mükelleftirler.Tebliğ çalışmasında bulunmak farzlardan bir farzdır.
B). Emri bil maruf ve nehyi anıl münker ekibi oluşturup, emri bil maruf hareketi içinde yer almak.
C). Hem cinslerimizin ve çocuklarımızın eğitimi için, özgün müfredatlar oluşturup neslin terbiyesinde aktif rol almak. Mümin bir kadının yapması gereken, anın vacibi durumundadır.
Haftada bir kez yapılan dersler, devasa derdimize derman olmayacak belli. Bakın Rabbimiz ne buyuruyor. Ayete bakarak, artık evcilik oynamaktan vazgeçip daha organize ve ekip ruhuyla birliktelikler oluşturup, davamızın menfaatini, her türlü menfaatin önünde tutarak çalışmalıyız.
"De ki: "Eğer babalarınız, oğullarınız, kardeşleriniz, eşleriniz, aşiretiniz, elinize geçirdiğiniz mallar, düşmesinden korktuğunuz bir ticaret ve hoşunuza gitmekte olan meskenler, size Allah'tan, Rasûlünden ve O'nun yolundaki bir cihaddan daha sevgili ise, artık Allah'ın emri gelinceye kadar bekleye durun. Allah fâsıklar güruhunu hidayete erdirmez".(Tevbe:24).
İMTİHAN SADIKLAR İLE YALANCILARIN AYRIŞMASI İÇİN,
" Yoksa, insanlar; inandık demeleriyle bırakılıvereceklerini ve kendilerinin denenmeyeceklerini mi sandılar. Andolsun ki; Biz, onlardan öncekileri de denedik. Allah; elbette doğruları bilir ve elbette yalancıları da bilir.."(Ankebut:2-3)
İMTİHAN EĞRİLERLE DOĞRULARIN AYRIŞMASI İÇİNDİR,
İMTİHAN SAMİMİ OLANLAR İLE MÜNÂFIKLARIN AYRIŞMASI İÇİNDİR,
VE İMTİHAN, SABREDENLERLE İSYAN EDENLERİN AYRIŞMASI İÇİNDİR VE GEREKLİDİR.
"Mallarınız ve canlarınız hususunda deneneceksiniz. Sizden önce kendilerine kitap verilenlerden ve müşriklerden çok incitici (sözler) duyacaksınız. Ama sabreder korunursanız, işte bunlar yapmaya değer işlerdendir. "(3/186)
NETİCE OLARAK;
Nice yıllar var ki, beşer ideolojilerin hakimiyeti altında neslimiz ve malımız heder olmaktadır. Tevhid davasının müntesipleri olarak, savunduğumuz davayı çağlara taşırken maddiyata ihtiyacımızın olduğu bir gerçektir. Bu nedenle, bilinçli müminlerin boşa harcayacakları tek kuruşları dahi yoktur. Kapital anlayışın bizleri sömürmesine izin vermemeli, vitrinlerin, reklâmların bizleri esir almasına karşı, bilincimizi diri tutmalıyız. Sözün özü, hayatı vayhin penceresinden okuyarak yaşamak, meseleleri sünnet örnekliğinde hayata taşımak, imtihanı kazanmak için kaçınılmazdır vesselam...
-
Sabiha Ateş Alpat07 Aralık 2015 16:10
TEVHİD DAVASI VE SORUMLULUĞUMUZ
Yorum Yap Lütfen tüm alanları doldurunuz.
-
Henüz Yorum Yok !