İnsan fıtratı terbiyeye müsaittir ve din tam da fıtrata uygun olarak vaaz edilmiştir.
insanı Fıtrat temizdir lakin olumsuz şartlar fıtrata ters bir yapıya zemin hazırlar. Ahlak olumsuz ortamlardan etkilenip nasıl kötü yönde değişebiliyorsa aynı şekilde ahlak, terbiyeye tabi tutulduğunda da değişir. İman eden her insan ahlakını vahyin terbiyesine tabi tutmakla mükelleftir.
Terbiyeye tabi tutulmayan nefislerin en olmaz zulümlere, ifsada, fitneye anarşiye imza attığı insanlığın malumudur. Nefislerin terbiye edilmeyişinin sonucu olarak fıtrat bozulmaktadır. Aile, ve toplum bozulmaktadır. Yalnızca Allah’a kulluk için yaratılmış olan insanın nefis terbiyesini ihmal ve ihlal ettiğinde kulluk vazifesini hakkıyla ifa edebilmesi de mümkün olmayacaktır.
Terbiyeye tabi tutulmayan insanın azgınlaşacağını bize haber veren Allah (cc) şöyle buyurmuştur. “Ama, insanoğlu kendini müstağni sayarak azgınlık eder.”(Alak:6-7) .Ayeti kerime Vahye tabi olmayan nefislerin basit mizaçlarından haber vermektedir. İnsanın doğuştan temiz olduğunu bildiren Kur’an ayetleri “Doğrusu, biz insanı en güzel bir biçimde yarattık”. (Tin:4)
Yine yaptığı işler sebebiyle kötülerin kötüsü olabileceğini de beyan etmiştir.
“Sonra aşağıların aşağısına çevirdik”. (Tin:5). Nefislerin terbiye edilebilmesi için kişinin kendisini tanıması esastır.Bir kısım alimler buna “İlmun nefs” demişlerdir. İnsan zayıf yaratılmıştır "insan zayıf olarak yaratılmıştır." (Nisa:28). O halde zaaf yönlerin ne olduğunu bilinmesi gerekir. Her insanın karakter özelliği farklıdır bu nedenle zaaf noktalar her insana göre değişiklik arz eder.İnsanın zaafları ise biyolojik ve psokilojik olmak üzere ikiye ayrılır. Ve yine fıtrı olan ve sonradan kazanılan olarak ta kendi içinde ikiye ayırmak mümkündür.
Biyolojik zaaaflar
1:Yeme içme,Uyku gibi bedenin zaruri ihtiyaçlarını örnek göstermek mümkündür..
Hayatın devamı için vücudun ihtiyaçları karşılanması zorunludur. Ne ki iman edenler bu ihtiyaçları karşılarken Allah’ın koyduğu hududa dikkat etmek mecburiyetindedirler.Helal ve temiz olanlarından bu ihtiyaç giderilmesi gerektiği gibi, helal olanın da ihtiyaç kadar tüketilmesi zaruridir. Haram yiyecekler insanın kimyasına zarar verir. Tüketilen gıdaların insanın manevi dünyasına etkisi vardır. "O, iş başına geçti mi (ya da sırtını çevirip gitti mi) yeryüzünde bozgunculuk çıkarmaya, ekini ve nesli helak etmeye çaba harcar. Allah ise, bozgunculuğu sevmez." (Bakara:205). Rabbimiz tağutları iş başına geldiklerinde toplumu ayakta tutan iki önemli unsuru fesada uğrattıklarını haber vermiştir. Nesil ve ekin!. Yiyeceklerin genleriyle oynadılar.Haramlar net olarak bellidir lakin bir de şüphe taşıyan yiyecekler vardır. Ahiret günü endişesi taşıyan müminlerin şüpheli yiyeceklerden de güçleri nispetinde uzak kalmaları önemlidir.Diğer taraftan açlık ve susuzluk ihtiyacı insanı tehlikeli boyutlara sürükleyeceğini Kur'an haber vermektedir. Nitekim ayette şöyle buyrulmuştur.; “De ki: "Gelin size Rabbinizin neleri haram kıldığını okuyayım: O'na hiç bir şeyi ortak koşmayın, anne-babaya iyilik edin, yoksulluk-endişesiyle çocuklarınızı öldürmeyin. -Sizin de, onların da rızıklarını biz vermekteyiz”(Enam:151).
Ve yine açlık ve yoksulluğun bir imtihan vesilesi olduğu bildirilmiştir.” Andolsun, biz sizi biraz korku, açlık ve bir parça mallardan, canlardan ve ürünlerden eksiltmekle imtihan edeceğiz. Sabır gösterenleri müjdele. (Bakara:155). Sözün özü yiyecek ve içecekler insanın hem biyolojisini ve hem de maneviyatını yakından ilgilendirdiği için hassas olmak zorunluluğu vardır.
2:Yine biyolojik zaaflardan şehevi duygular!.
İnsan verilmiş bütün duygular hayra kullanmak içindir ve bir imtihan vesilesidir.Şehevi duyguların helalinden giderilmesi emredilirken zina ve zinaya yaklaştırıcı her unsur haram kılınmıştır. "Zinaya yaklaşmayın, gerçekten o, 'çirkin bir hayasızlık' ve kötü bir yoldur." (İsra.32).
Unutulmaması gereken diğer bir husus ise duygular kontrol edilmediğinde insanın felaketi olur. Allah zinayı ve zinaya giden tüm yolları haram kılmıştır.İnsana verilen tüm duyguların helal yoldan temin edilmesi imani bir gerekliliktir.Her gün biraz daha yaygınlaşan sekülrizmden duygularda nasibini almaktadır. Kadın erkek ilişkilerinde laçkalık ve sınır tanımamak ailelerin felakete uğramasına zemin hazırlamaktadır.İnsanda var olan bu zafiyetten dolayı kadın ve erkek diyaloglarında bir takım ilkeler,sınırlar vaaz edilmiştir.Hesap gününden korkan müminlerin hayatta her alanda olduğu gibi duygu dünyasında da Allah'ın hakimiyetini kabul edip hükümlerine uymak ve zaf yönlerini takva azığıyla güçlendirmek mecburiyetindedirler. Real hayat için alınması gerekli tedbirler sanal alem için de geçerlidir. Sanal dünyanın fahşayı yayma konusunda zararları sayılamayacak kadar çoktur. haram olan bir şey konuşarak haram ise o yazarak ifade deilirse de haramdır. Bakmak nasıl zinaya götüren bir unsur ise yazmak ta bu konuda aynı şekildedir.Sosyal medya kullanmayanımız yok denecek kadar az buna söylenecek bir şey de yok.Lakimn sosyal medyanın kural koyucusu Allah tır. Karşı cinslerin facebook ve ya benzer sitelerden bir biriyle mesajlaşmaları,yazı yoluyla konuşmaları elbette ki caiz bir davranış biçimi değildir. Bu konuda iman etmiş müminlerin akli selime davet etme zarureti vardır. Başkasını sizinle aldatan sizi de başkasıyla aldatır.Biz ailelerimizi tevhid temeli üzerine kuramadık mi ki saman aleviyle (facebbook vb) başımıza yıkılır oldu. Ayrıca bu zaafın sosyal bir felakate yol açmaması için bekarların evlendirilmesi emredilmiştir "İçinizde evli olmayanları, kölelerinizden ve cariyelerinizden salih olanları evlendirin. Eğer fakir iseler Allah, kendi fazlından oları zengin eder. Allah geniş (nimet sahibi)dir, bilendir." (Nur:32).
Evlilikten beklentilerin yüksek olması evlenmeleri geciktiriyor. Eskilerde "Yuva" kurmak anlayışı fedakarlığı,sabrı,özveriyi beraberinde getiriyordu.Yuvayı kurarken gerekli malzemelerin teminine beraberce göğüs gerilirdi. Şimdilerde sıfır ihtiyaçla kurulan evliliklerin ömrü alınan eşyalar kadar bile olamıyor. Zinanın bu denli serbest olması ve tağutlar tarafından suç olmaktan çıkarılmasının bunda büyük payı vardır. İnsan zayıf yaratılmıştır. Lakin bu zayıflık onun duygularının haram yoldan temin etmesine mazeret olmamalıdır. Zira irade ve iman her türlü zayıflığı alt edecek güce sahiptir.Diğer yandan filört de zinanın bir çeşidine verilmiş kamuflaj bir isimdir.
Flört,kadın ve erkeğin (Nikahsız) arasındaki duygusal alakâ.Kız ve erkek arkadaşlığı...Bunun adına bazen (sözüm ona) dost hayatı dendi,bazen beraber çıkmak adı verilse de bu,zinaya verilmiş çağdaş bir isimden öte bir şey değildir...
İslâm’ı hayatı önemsemek ‘Ben Müslümanlardanım’ diyen her bir bireyin mecburi bir vazifesidir.Zirâ Rabb’imiz bizi başı boş bırakmadığını beyan etmektedir. “Andolsun, biz kendilerinden öncekileri de denemişken, insanlar, “İnandık” deyince, denenmeden bırakılacaklarını mı sanarlar? Allah elbette doğruları ortaya koyacak ve elbette yalancıları da ortaya koyacaktır” (Ankebut suresi.1.2.3)
Ve bu iman ise imtihana tabi tutulur ki; Samimi ile yalancı.Mümin ile Münafık gün yüzüne çıksın,saflar net olsun.Zenginlik ve fakirlik.Gençlik ve ihtiyarlık.Sağlık ve hastalık birer imtihan vesilesi olduğu gibi (Esasında her şey bir imtihan vesilesidir),duygularda birer imtihan vesilesidir.
Elbette ki,karşı cinslerin birbirlerine olan ilgileri inkar edilemez bir gerçektir.Lakin,Müslümanlar açısından bunun bir imtihan olduğu asla unutulmamalıdır.Kalu belada ‘Evet’ diyerek,dünyada her türlü meselemizin hükmünü Allah’tan alacağımıza söz veren bizlerin,duyguları Allah’ın emri dışında kullanma hakkı yoktur.İslâm,vahiy yoluyla bildirilmiş eşsiz bir hayat nizamıdır.Ve hayatın her alanına hükmeden bir dindir.Dolayısıyla duygularında nasıl yönlendirilmesi gerektiği açıkça beyan edilmiştir .Ve İslâm’ın vaaz ettiği hayat şekli elbette ki Batı’lı,bâtıl toplumlarınkinden farklıdır.Flört esnasında hangi taraf birbirine dürüsttür!(?).her iki tarafta,karşı tarafın isteğine göre şekil alıp,anlık zevkleri hayatın mutluluğu zannederek,sadece duyguların kirlenmesine değil,hayatlarının kararmasına sebep olabilmektedirler...Ahretteki sonuç ise elbetteki dünyadakiyle kıyas edilemeyecek kadar vahimdir...Bu tür ilişkilerin sonucu umutsuzluk,mutsuzluk,nefret,utanç,intiharlar olarak sonuçlandığı ruh bilimciler tarafından ortaya konmuştur (Ruh bilimci-Frich Framm)
Günümüzde önemini daha kaybeden duygu temizliği,bencil,anlık duygu tatmini şeklinde hareket eden gençlerin sayısını artırmış ve ne kadar çok kızla çıkılırsa ,bunu kendisine iftihar vesilesi yapar duruma gelinmiştir.Ve bu durum, kişinin erdemini,ahlâki özelliklerini,kişinin kendine olan saygısını ve her şeyden önemlisi imanını ciddi bir şekilde yaralamış,Allah’ı ve ahiret hesabını hesaba katmadan yaşanılan bir hayatın sahibi olunmuştur.
Kiramen katibin’in hayat defterimizi tuttuğunu,ve bu defterin elimize verildiğinde"Kendi kitabını oku.Bugün hesap görücü olarak sen,sana yetersin"(İsra 14),denildiğinde Allah’ın huzurunda flört manzaralarını okumak kişiye pişmanlık yaşatsa da, sona bırakılmış pişmanlık(Ahirete) kesinlikle fayda vermeyecektir.
İnsanın biyolojik zaaflarını görmezden gelerek sorun çözülemez. Müminlere düşen kendisini tanıması zaaflarının farkında olması ve duygularına Allah'ın istediği şekilde yön verip ihtiyaçlarını helal yoldan gidermesidir.Nefsin terbiye edilmesi farzlardandır zira yaratma ve yönetme hakkı kendisinin olan Rabbimiz şöyle buyurmuştur;
"Doğrusu, temizlenip arınan felah bulmuştur" (A'la:14).Kurtuluşun yolu nefsi şirkten,bişdatten,kötü huylardan,günahlardan arındırmaktan geçer.
A