1)Öncelikle Sabiha Ateş Alpat Hocamızı kendi ağzıyla tanıyabilirmiyiz?

Cevap:1:Esselamu aleykum: Bismillahirrahmanirrahim..  teşekkürlerimi iletiyorum...Kişinin kendini anlatması kadar zor bir iş yok bana göre...1964 yılında Dünya ile, 18-20 yaşlarında İslam ile tanıştım.. ülkücü bir ailenin çocuğu olmam hasebiyle 12 Eylül öncesi olaylarının sıcak ortamlarını  ve 12 Eylül darbesini  gördüm..Bir kaç yıl çalışma hayatım oldu..Hidayetimden sonra bıraktım.  Evliyim..

2)Yazı hayatınıza nasıl ve nerede başladınız?

Cevap:2:Dönüş Yaptığımda çok  kitap okudum  ve bir çok kimse gibi  roman ile başladım okumaya..Her biri  şekillenmem de  faydalı oldu..Daha sonraları Tevhidin mana ve mefhumuna muttali olunca,yazmaya karar verdim..Okuduğum romanlardan Tevhidin manasına yönelik mesajların yokluğu(ya da ben alamamış da olabilirim) dikkatimi çekti .karar verdim,Roman yazacak ve romanla başlayanların Tevhidin manasını anlamalarına katkı sağlayacaktım..Bu şekilde başladım.ilk olarak "Ana Yüreği" adlı romanımı yazdım.Çok beğenildi ve arkası geldi..1995 yılıydı başladığımda. 2000 yılında ilk kitabım piyasaya çıktı.


3)Hayatta ideallerinizi gerçekleştirme fırsatı yakaladınız mı? İdeallerinizi gerçekleştirebildiniz mi? Yoksa hala "keşke" leri çok olan insanlar arasında mısınız?..

Cevap:3: Biz çalışmakla mükellefiz.Sonuçlar ise  Allah´ın takdiridir..Bugünümüzü çalan iki hırsız vardır.Bir geçmişe "Keşke" " eyvah" demek...Birisi de yarına olan kaygılardır..Elbette geçmişte yaptığımız hatalar için üzüntü duyduğumuz olmuştur.Fakat  oraya takılıp kalmadım hiç.Oradan aldığım tecrübeyle gelecekte daha güzel işler için harcadım zamanımı...İdeallerime gelince, iki  Dünyam içinde ideallerim var ve henüz ulaşamadım.Allah´ın hükümlerinin tüm yer yüzünde uygulanır hale gelmiş olması  Dünya için olan,ahretim için olan da  şehadeten gidebilmek...Dua ederseniz inşAllah  kavuşuruz.. 

4)Yazı hayatı radyo programları seminerler derken çok dolu bir yaşantınız olduğunu biliyoruz acaba hocamız bu kadar yoğunluktan fırsat bulduğu zamanlarda ne yaparlar...

Cevap:4:Bu konuda inşirah suresi 7  ve 8 ayetleri kendime  prensip edinmeye gayret sarf ederim." 7 - O halde boş kaldın mı, yine kalk (başka bir iş ve ibadetle) yorul.
8 - Ancak Rabbine yönel"..
Her ne iş yapılırsa yapılsın mutlaka,  davamıza katkısı olması  ve Allah´a yaklaştırmada vesile olması gerektiğine inanıyorum..Günlük yoğun tempom  vardır genellikle.Bulabildiğim zamanlarda ev işlerimi düzene koymaya çalışırm.Ama benim için her zaman davamızın işleri birinci sıradadır.İki yılda bir, bir kaç günlüğüne de olsa kaplıcaya gideriz.Hatta bir keresindeı Böyle bir  kaplıca  seyahatinde şirin bir köye gitmiştik.Orada gördüğüm içkili bir çay bahçesine tebliğ mektubu yazmıştım.Oradayken postaya atmıştım..Bir daha ki gidişimizde aynı çay bahçesinin içkisiz olduğunu gördüğümde çok mutlu olmuştum..
 Nereye gitsem yazı defterim ve hayat kitabımız Kur´an  çantamdadır.Çağımızda yaygın olanTatil anlayışı İslam da yoktur,buna dikkat etmek gerek diye düşünüyorum.

 5)Sabiha Hocamız ne ağırlıkta internet kullanır?

Cevap:5:"Eşyanın aslı ibahedır" fıkıh kuralı gereği teknolojiden  yararlanılması gerektiğine inanıyorum.Fakat her şeyde olduğu gibi internet kullanımında da denge insanıdır Müslüman..Ben,  zaman konusunda oldukça cimri davranmaya çalışan bir insanım.Çünkü hayat kısa ve bizim Allah´ın rızasını kazanmak gibi bir hedefimiz var,bu yüzden dikkatli olmaya gayret ediyorum.Maillerimi kontrol etmek,yazı yazdıysam eklemek ya da mail yollamak için giriyorum.msn yi de çok az kullanmaya gayret ediyorum .Özellikle okuyucu sorularına cevap vermek için kitaplarımda yazılı olan adresim den ulaşıp soru soranlar oluyor. Ama  fuzuli bulduğum soru ve konuşmalara meydan vermiyorum çünkü Özellikle msn konuşmalarında büyük zaman kaybı olduğunu düşünüyorum.

6)İnterneti kullanmakta amaç ne olmalıdır? 
Ülkemizde ve dünyada interneti amacına uygun kullanıldığını düşünüyor
musunuz

Cevap:6:Amaç,yaradılış gayesine ters düşmemek olmalıdır..Sadece internet değil,her şey bizim için araçtır. İnternet de kulluk yürüyüşümüzde,davamızda işimizi kolaylaştıran bir araç olmalıdır...Doğru kullanıldığını düşünmüyorum..İnternet aracılığıyla yapılan onca çarpık ve yanlış işleri duyuyoruz. Elbette istisnalar hariç. Bilinçli kesim, elbette hesap gününü hesaba kattığından yanlış tıklamaz.



7)Dünya hayatını bize üç kelime ile özetleyebilir misiniz?

7: İman,cihad ve şehadet

8)Bildiğimiz kadarıyla zamanın zeynepleri sloganı ile kurulmuş bir derneğin yönetimindesiniz(kurucususunuz).Peki neden böyle bir derneği kurma ihtiyacı hissettiniz?

Cevap:8:Allah´ın dini için çalışmak  kadın ve erkek herkesin üzerine farzdır.Tarih boyunca İslam düşmanları kadın meseleleri yüzünden İslam´a  saldırıp durdular.Kadına hak verilmediğini savundular.Kananlarımız oldu.Diğer taraftan Kadın konusunda bir de yanlış gelenek  yaygın,kadını sosyal hayattan pasifize eden bir anlayış.İşte Zeynepder bunun için önemli..
1:Modernizme  cevap olarak. Siz yalan ve yanlış konuşuyorsunuz.İslam kadını toplumdan tecrit etmemiştir
2:Yaygın,yanlış geleneğe bir cevaptır.Hayır  Kadın Toplumda yanlış giden durumlara .müdahil olur,sosyal yaraları sarmada yerini alır..Ama şu da çok önemli haddimizi bilmek zorundayız..İslam adına varız derken,İslamsızlık yapmamalıyız.Allah´ın biz




9)Evet her ne kadar anlamasamda biraz siyasete değinelim...
Siz şu anki yönetimden memnun musunuz?Siyasete bakış açınızı öğrenebilir miyiz?

Cevap:9:İslam bir hayat nizamıdır.Hayata dair ne varsa İslam´da hükmü ve çerçevesi bellidir..Müslüman  ,İslam´ın öngördüğüne teslim olan,Mü´min ise  İnanıp teslim olandır.. . 
Ben Mü´minim elhamdullillah, dolayısıyla Siyaset anlayışım İslam´ın çerçevesinin dışına çıkamaz. . İslam Fıkhını üç ana başlıkta toplayabiliriz.
A:İbadet
B:Ukubat
C:Muamelat..Birinci kısım  bellidir.Namaz,oruç vb.İkinci Kısım suçlulara verilen cezalar ile alakalıdır.Bu da belli bir otoriteyi gerektirir.Üçüncü kısım ise sosyal çevremiz ile olan ilişkilerimizin nasıllığını anlatır...Bu açılımdan sonra net bir şekilde şunu ifade edeyim ki,ben de her Mü´min gibi  Allah´ın bizim hakkımızda razı olup seçtiği İslam´dan razı oldum..Başka bir şeyden memnun olup,razı kalmam söz konusu olamaz...

10)Acaba takip ettiğiniz yazarların kimler olduğunu öğrenebilir miyiz?

Cevap:10:Hikmet mÜ´minin yitiğidir kimde bulursa almalıdır..Yazar derken kategorilerine göre mesela;
  Tefsir Konusunda; Ulaşabildiğim tüm tefsirleri okuma gayretindeyim..Ali Küçük ve Seyyid kutup ise  okuduğum en son okuduklarım arasındadır

  Akaid konusunda oldukça titiz ve öncelikli davranılması gerektiğinden Tevhid konusunda da yazılan tüm eserler yazar ayırt etmeksizin okuyup,okuttuğum kitaplardır.

Siyer konusunda okumadığımız eser yok gibidir..Ramazan el buti ise artık ders kitabı nitelğindedir
 Gazetelerden Vakit´i
 Fikir kitaplarından ise, Faydalı bulduğum her eseri okurum...

11)İslami müzik(ezgi ilahi)hakkında neler düşünüyorsunuz?Dinliyor musunuz?Kimleri dinliyorsunuz?

Cevap:11.Dönüş yapmadan önce de müzik dinlemeyi severdim.Dönüş yaptıktan sonra  uzun bir zaman hiçbir şey dinlemedim.İslam´ın müzik konusunda ki hükmünü öğrenip ikna olduktan sonra dinlemeye başladım.Ama çok vaktim olmadığı için, ara sıra,serbest konu üzerinde çalıştığım  zaman dinleyebiliyorum.Tercihim ise   genelde  kıyam türküleri dir.Mesela şehidler kervanı,grup genç gibi..


12)"sahabeler gökteki yıldızlar gibidir" hiç biri birbirinden ayrılamaz.Lakin sizde yeri ayrı olan sahabimiz kimdir?

Cevap:12:Aslında her birinin ayrı bir özelliği var.Ben  Bir kadın olarak Sümeyra binti kays´ın irade  ve fedakarlığına hayran kaldım..

13)Peki Allah(cc)hû ya dua ederken en çok kullandığınız kelimeler nelerdir?

Cevap:13: Esmaül Hüsnası.İşime göre,Hangi Esmasından istemem gerekiyorsa..Mesela,doktora gittiğim bir gün,çekilen tomografi sonucunda beyin damarlarımdan iki yerde tıkanıklık olduğunu söylemişti doktor..Doktorun yanından çıktım,"Allah´ım el-fettah olan Sen´sin,dilediğin kapıyıda damarıda açarsın.Ben de Sen´in El_fettah isminden damarlarıma hükmetmeni yalvarıyorum" diye dua etmiştim...Bir daha başım ağrımadı o tarzda..

14)Sabiha hocamız sinirlenince ne yapar?
Cevap:14: Tebessüm ettirdiniz beni..Açıkçası çok sinirli  bir yapım vardı..İslam´dan önceki zamanlarımda  sinirlendiğimde  elimde olan atıp kırabilirdim..Hatta bir keresinde pencere camını kırdığımı hatırlıyorum..İslam´dan sonra bu zamanla yerini  sakinliğe bıraktı.Şimdi çok sinirlendiğim zaman biraz sesimi yükseltebiliyorum,ama kesinlikle sarf ettiğim sözler kontrollü oluyor..Sinirlendiğim konular Pek dünya ile alakalı değildir..Dünya işi İslam´ın işinin önüne geçmesi,organizelerde olan gevşeklik vb konular sıkça tekrarlandığında vs.Bilirsiniz  İslam´ın üç saç ayağı vardır..İman,amel ve ahlak..Mutlaka ahlaki ilkelerimizin Kur´an ve sünnete uygun olması gerekir.Kendimizi terbiye altına almak durumundayız.Ahlakı  Kur´an olan bir Peygamberin takipçileriyiz..Bu konuda  kendime şu soruyu sorarım" Bu durumda Peygamber´im olsaydı  ne yapardı.Bana neyi tavsiye ederdi".İşte bu soru benim oto kontrolüm gibidir...


15)Peki Sabiha Hocamız sıkca gözyaşı döken biri mi ? Veya şöyle soralım. Duygusal yönünüz ağır mı basıyor genelde ?

Cevap:15:Duygusalımdır..Göz yaşı mı?.Bu bana kalsın..Ama şunu hatırlatmakta fayda var,Üç yaş önemlidir Allah için
O´nun uğrunda  dökülen göz yaşı
O´nun uğrunda dökülen ter  ve Kan...Allah hepsini hepimize nasip etsin.

16)Ve size göre dost kelimesi ne ifade ediyor......

Cevap:16:Tek kelimeyle  Vefa..

17)Bir yazar olarak çok acımasızca eleştirildiğiniz oldu mu?

Cevap 17:Evet...Eleştiriye açık olduğumu sanıyorum.Ama insanın kardeşlerinin insanı  acımasızca eleştirmesi çok acı bir durum.


18)Ve son olarak hocamızın kardeşlerine son sözü nedir?...

Cevap:18:Öncelikle Teşekkür ediyorum.Allah cc ayaklarımızı ve kalbimizi sabit kılsın.Hayatı anlamlandırmak gerektiğini unutmamak gerek.Hayatın bir imtihan ve biz bu imtihanı kazanmak zorundayız çünkü ikinci bir fırsat yok..İşte bu bilinçle hareket etmeyi unutmayalım diyor  sizleri  Allah´a emanet ediyorum



Biz Teşekkür Ediyoruz Efendim...
Ve bizde sizi Allah(c.c.)hû ya emanet ediyoruz


Yorum Yap

  • Henüz Yorum Yok !