Sabiha Ateş Alpat'tan Tavsiyeler

Sabiha Ateş Alpat'tan Tavsiyeler

Zeynep-Der Kurucu Başkanı Yazar Sabiha Ateş Alpat, Gündem ile İlgili Tavsiyelerde Bulundu.

Kardeşlerim;
Bismillahirrahmanirrahim
Çok hassas bir dönem yaşıyoruz. Yüce Allah (cc) bunu bize haber vermişti.
"Andolsun, biz sizi biraz korku, açlık ve bir parça mallardan, canlardan ve ürünlerden eksiltmekle imtihan edeceğiz. Sabır gösterenleri müjdele." (Bakara,155).
Geçmiş ümmetlere  baktığımızda başlarına gelen toplumsal belaların vahye karşı tutumlarının  olumsuz olması ve azgınlıkta sınır tanımamış olmalarını en büyük neden olarak  Kur'an bize haber vermektedir. Başımıza gelen sıkıntılar ya günahta aşırı gittiğimiz ya da imanlarımızın sınavı olarak değerlendirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bu nedenle  bu zor günlerde  şu hususlara dikkat etmemiz gerektiğine inanıyorum;
 
Yapmamız Gerekenler;
 
1. Bu günler nefis muhasebesini,tevbe  ve istiğfarı  çoğaltmamız gereken günlerdir
"Biz nefsimize zulüm ettik" bizi bağışla deyip sığınmamız gereken kapıya sığınmalıyız.
2. Tefekkür, tedbir ve tevekkülü elden bırakmamalıyız.
"Kararını verdiğin zaman da, Allah'a dayanıp güvenerek, sonuçlarını O'na havale ederek hemen icra et. Allah tevekkül sahibi Müslümanları, kendisine güvenip dayananları sever." (Al-i imran, 159)  Elbette  takdire inanıyoruz ama biz tedbirle sorumluyuz.
3. Kendimizi geliştirecek  planlar yapmalı, akşama kadar haber bakacağım diye  TV başında geçirmemeliyiz. Elbette gündemi takip edelim ama bu kararında olmalıdır.
4. Bu konuda KUR'AN'IN  verdiği haberleri okuyup anlamak için tam zamanı. Ona göre kendimize çıkarımlar yapmalıyız.
5. Nafile ibadetlere  ve özelliklede  KUR'AN okumaya  vakit ayırmalıyız.
6. Hastalıkla imtihanla karşılaşırsak sabırla panik yapmadan teenni ile hareket etmeli teslimiyetimizi bozmamalıyız. Ecel gelmemişse  atlatırız. Korona bizim ecelimiz değildir.
"Her ümmet için takdir edilen bir zaman (ecel) var. Müddetleri gelince bir an geri kalamazlar ve öne de geçmezler" (A'raf, 34)
"Sizi çamurdan yaratan, sonra bir ecel belirleyen O'dur. Adı konulmuş ecel, O'nun katındadır. Sonra siz (yine) kuşkuya kapılıyorsunuz." (Enam, 2)
 
Yapmamamız Gerekenler;
 
1. Sakın ola ki bu imtihanı hafife almak, şaka, alay, dalga, fıkra vb.  konusu olacak söz ve hareketlerden uzak duralım. Paylaşımlar yapmayalım. Çünkü önceki milletler meydan okurcasına " haydi azabı getir" diyerek hafife almışlardı da sonuçları perişan oldu...
2. Kaynağı belli olmayan paylaşımlardan kesin kaçınmalıyız. Zira göz, kulak bundan mesuldür.
3. Panik havasını  körükleyecek paylaşımlardan  da kaçınmalıyız. Çünkü zayıf birinin tevekkülünü zedelemesine sebebiyet verebilir.
4. Çok önemli olan bir husus da şudur; bilip bilmeden  bu hastalığa şu ot, şu bitki şu baharat vb. iyi geliyor gibi haberleri yaygınlaştırmak kesinlikle doğru değil. En iyi "had" bilme  bilmediğimiz konularda susmaktır. Unutmayın ehliyet İslam'ın önemsediği hususlardandır.

Yorum Yap

  • Raziye Ozkara 04-01-2021 12:35

    Allah her daim yardimciniz olsun

  • Zeynep Taşkın 29-03-2020 22:44

    Bu değerli bilgi ve tavsiyeler için çok sağ olun. Allah razı olsun.