• Sabiha Ateş ALPAT01 Ekim 2012 16:24

    Masa-yı Esma Sohbetleri :≈ SABİHA ATEŞ ALPAT ≈

1 - Cumhuriyet tarihi boyunca 12 bin 211´i köy ismi olmak üzere 28 bin isim, asimilasyon amaçlı olarak değiştirildi. Bu konuda neler söylemek istersiniz?
 
     Bismillah...
 
     İnsanoğlunun dünya serüveni ile imtihan süreci başladı. Adalet ile zûlmün, hak ile bâtılın, iyi ile kötünün, güzel ile çirkinin savaşı hep var olageldi. Tarihi incelediğinizde despot, zâlim insanların, yönetimi ele geçirdiklerinde her zaman politikalarından biri de "asimilasyon politikası" olmuştur. Her dönemde farklı sebepler olsa da genel mantığı, "sömürü ve zûlümlerinin devamı için halkları köklerinden koparmak, geçmiş ile bağlarını kesmek" olarak yorumluyorum. Bu konuyu Qûr´ân-ı Kerîm bize şöyle özetliyor:
 
     "İş başına geçince yeryüzünde kargaşa ve bozgunculuk çıkarmaya, ekini ve nesli mahvetmeye çalışırlar. Oysa Allâh kargaşa ve bozgunculuk çıkarmayı kesinlikle sevmez." (Baqara, 205)
 
     Kendinden başkalarına tahammülü olmayanların işinin bu olduğunu Qûr´ân bu âyetiyle beyan etmiştir. Bakın hem böyle yapıp, yani insanların dillerini yasaklayıp yaşadıkları yerlerin isimlerini değiştirip, hem de yaptıkları inkâr ve değiştirmeyi, asimile etme politikasını medeniyetin, çağdaşlığın, ilerlemenin sebebi olduğunu iddiâ etmeleri de yine aynı sûrede şöyle bildirilmiştir:
 
     "Onlara `Yeryüzünde bozgunculuk çıkarmayın´ denildiği vakit, `Biz yapıcı,  düzeltici kimseleriz´ derler. İyi bilesiniz ki, asıl onlar bozguncuların tâ kendileridir, fakat bunun farkında değildirler. İyi bilesiniz ki, onlar bozguncuların tâ kendileridir, fakat bunun farkında değildirler." (Baqara, 11 - 12)
 
     Onlara, "Gelin yeryüzünde, yaşadığımız ülkede bu fitneyi, bu fesadı yapmayın" dendiğinde de verdikleri karşılığı yine âyetten okuduk. Anadiline özgürlük isteyen, köylerinin gerçek isimlerini geri isteyen insanlara da bunlar aynı cevabı vermiyorlar mı? Ayrıca sadece köy isimleri mi, ne değişmedi ki? Değişen sadece isimler olsaydı işimiz kolay olurdu, öyle değil mi?! Türkiye´nin tarihini geçmiş ile kıyaslayın, değişmeyen ne kaldı?! Birçokları bunu "medeniyet" olarak değerlendiriyor. Bunca halkı ağlatan, mutsuz kılan, çocukların hayatına kast eden, konuştukları dilleri yasaklayan, yaşadıkları şehir ve köylerin isimlerini zorla değiştiren, etnik kimliğini ve varlığını red eden, aslını inkâr etmeye zorlayan, köklerinden koparıp başka biri olmaya zorlayan medeniyetse, ben medeniyetsiz kalmayı tercih ediyorum.
 
     2 - Haritadan silinen isimlerin geri alınması için başlatılan imza kampanyası için düşünceleriniz nelerdir? Ve siz neden imzaladınız?
 
     Yeterli olmasa da olması gereken bir mücadele. Umarım duyurulabilinir. Zira işlerine gelmediği zaman, en yüksek perdeden çıkan sesler bile işittirilemiyor. Haksızlığa karşı hiçbir şey yapmamak, haksızlığa ortak olmak değil midir? Haksızlığa karşı susmamak adına  imzaladım.
 
     3 - Sabiha Ateş Alpat, siz sıfırdan bir köy kursaydınız, ona ne isim verirdiniz?
 
     "Yolcu" koyardım... Dünyada bir "yolcu" olduğumuzu, yürüyüş halinde olduğumuzu, asıl mekânın burası olmadığını hatırlatması bakımından. "Kulluk yürüyüşünün" gündem / güncel olması adına...
 
     4 - Ülkemizin en çok hangi şehrini seviyorsunuz ve en çok neyini seviyorsunuz?
 
     Tek bir isim vermem herhalde zor olacak. Fakat Doğu´nun sade, asimile olmayan, şehir gürültüsüne kurban gitmeyen şehirlerini bu yönüyle seviyorum. Büyük şehirlerin kapitalist yönü ve genel anlamda bencil yaşam biçimlerinden dolayı bana cazip gelmediklerini ifade edebilirim.
 
     5 - Nehirler yönünden oldukça zengin olan ülkemizde, en çok hangi nehrimizin ismi hoşunuza gidiyor?
 
     Dicle... Sınır tanımayan akışından etkileniyorum. Önüne yapılan setlere rağmen taşmaların önlenemediği bu nehir, Mezopotamya topraklarını sulaması bakımından, bana hep dayanmayı, direnmeyi ve mazlumun yanında olmayı hatırlatır.
 
     6 - Desem ki, ben de ikinci bir Sabiha Ateş Alpat olmak istiyorum, bana ilk yapacağınız uyarı ne olurdu?
 
     Tebessüm ettirdiniz bana... "İyi düşün" derdim! Siz yine de "Sediyani kardeşimiz" olun. Smiley
 
     7 - Dünyadaki 6 milyar insana aynı anda hitab etme şansınız olsaydı dünyaya neler söylemek isterdiniz?
 
     Böyle bir imkân elime geçse, hiç kuşkusuz gündemi Tewhîd ile değerlendirirdim. Zira tüm zûlümlerin sona ermesi, her kesimin "kendi" olarak özgürce yaşamasının Tewhîd´den başka adresi olmadığına inanıyorum.
 
     Ufkumuz.com ailesine teşekkürlerimi, selam ve dûâlarımı iletiyorum.
  

139

Yorum Yap

  • Henüz Yorum Yok !