MuSALLi
Süper Moderatör
La Hukme iLLaLLaH

DUÂ: 259
*Zervêşayê Pexmêr*
|
 |
« Yanıtla #2 : 20 Temmuz 2011, 21:35:18 » |
|
İslam İşbirliği Teşkilatı, Somali'nin bazı bölgelerinde kıtlık bölgesi ilan etti.
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Somali'de bazı bölgelerde açlık nedeniyle durumun son derece kötü olmasından dolayı bu yerleri kıtlık bölgesi ilan etti. İİT'den yapılan resmi açıklamada, Somali hükümeti ile yapılan görüşmeler ve İİT İnsani İşler Koordinasyon ofisi ve işbirliği yapılan yardım teşkilatlarının vermiş olduğu bilgiler sonucunda, Somali'de durumun son derece ciddi olduğu belirtilirken, açlıktan en fazla 4 bölgenin etkilendiği bildirildi. Buna göre Banaadir, Orta Shabela, Aşağı Shabela ve Juba bölgelerine yiyecek girişinde büyük sıkıntılar yaşandığı duyurulurken özellikle çocuklar arasında yüksek seviyede ölüm oranlarının ve yıkıcı kuraklığın yaşandığı, bu şartlarda kıtlık ilanının yapılmasının gerekliliği anlatıldı. Bu çerçevede İhsanoğlu acil olarak Somali'deki tüm taraflara seslenerek ateşkes ilan edilmesini, yardım teşkilatlarına ihtiyaç halindeki bölgelere ulaşabilmeleri için ön şartsız olarak izin verilmesini, acil gıda yardımlarının ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasını istedi. Bu gelişmelerin yanı sıra Somali'de bulunan İİT heyetinin Somali Cumhurbaşkanı Şeyh Şerif Ahmed ile Mogadişu'da bugün acil olarak bir araya geldiği haber verildi. Açıklamaya göre, İİT heyeti Somali Birleşik Yardım Teşkilatları ile de görüştü. Heyet ellerinde bulunan yardım malzemelerini Somali etrafında evlerini terk etmek zorunda kalan ailelere dağıtmayı sürdürüyor. İİT 38. Dışişleri Bakanları Toplantısında Somali için özel bir yardım fonu oluşturmuştu. AF ÖRGÜTÜ: ÇOCUKLAR İNSANLIK SUÇU İLE KARŞI KARŞIYA Somali’de devam eden iç çatışmalar ve kuraklık savunmasız çocukları etkiliyor. El Kuds el Arabi gazetesinin haberine göre, Af Örgütü tarafından bugün açıklanan raporda, Somali’deki çocukların insanlık suçu ile karşı karşıya kaldıkları ifade edildi. Örgüt ülkede deva neden iç karışıklıklara dikkat çekerek bu çatışmaların çocukları olumsuz yönde etkilediğini açıkladı. Özellikle ülkedeki kuraklığa bağlı olarak açlığın dikkat çekici bir şekilde arttığının altını çizen Af Örgütü; uluslar arası camianın bir an önce önle alınması çağrısında bulundu. BM SOMALİ'DE 'AÇLIK SALGINI' İLAN EDECEK Birleşmiş Milletler, son 50 yılın en ağır kuraklığına maruz kalan Somali'nin bazı bölgelerinde açlık salgını yaşandığını ilan etmeye hazırlanıyor.
EŞ ŞEBAB’DAN YARDIMLARA İZİN Somali'nin güneyi ve iç kesimlerini kontrol altında tutan Es Şebab örgütü, 2009 yılında yabancı yardım gruplarının bölgeye girişine yasak getirmişti. Örgütün bu yasağı hafiflettiği bildiriliyor. Afrika'nın doğusundaki kuraklık en az 10 milyon kişiyi etkilemiş durumda. Çaresiz durumdaki on binlerce Somalili, komşu ülkeler Kenya ve Etyopya'ya kaçmaya çalışıyor.
ABD’DEN ACİL YARDIM ÇAĞRISI ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Afrika Boynuzu'ndaki kıtlığa karşı harekete geçme çağrısında bulundu. Hindistan'da temaslarda bulunan Clinton, ABD'nin tek başına bu bölgedeki krize son veremeyeceğini, uluslararası toplumun da yardımının gerektiğini belirtti. Afrika Boynuzu'nda 11 milyondan fazla kişi kıtlıkla mücadele ediyor. Kuraklık, Cibuti, Etiyopya, Kenya, Uganda ve iç savaşın hüküm sürdüğü özellikle Somali'yi etkiliyor.
|