Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: KOMŞULUĞUN NERESİNDEYİZ  (Okunma Sayısı 413 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Anadoluvarisi
Elhamdülillah
**

DUÂ: 85
Çevrimdışı Çevrimdışı

LailaheillALLAH

« : 11 Kasım 2009, 23:19:51 »

KOMŞULUĞUN NERESİNDEYİZ

11 Kasım 2009, 00:48

Ramazan KUŞ

Ailemizden sonra yakın çevremizi meydana getiren insanlar, muhakkak komşularımızdır. Çocukluğumuz çoğunlukla komşu çocuklarıyla geçer. Büyüdüğümüz zaman da genellikle en yakın arkadaşlarımız, yine komşu çocukları olur. Evimizde bir şeyin eksikliğini fark ettiğimizde hemen tedarik için komşuya koşarız.

Hele hele modern dünyanın olumsuz getirilerinden bir tanesi de, işimiz dolayısıyla çoğunlukla ailemizden çok uzaklarda yaşarız, çoğumuz…

Ama hangi dönemde olursa olsun, akrabalarımız bizim yakınımızda veya uzağımızda olsun, komşularımız her zaman vardır. Biz, her gün onlarla karşılaşırız. Çocuklarımız onların dilini konuşur, onların gösterdiği davranışları sergiler, çünkü çocuklarımızın sosyal çevresi aileden hemen sonra komşularımızın çocuklarının bulunduğu ortamdır. Onun için, ev alırken bile alacağımız evden ziyade iyi komşu almaya gayret ederiz. “Ev alma komşu al” özdeyişi herhalde bu açıdan önemlidir. Çünkü komşu, en basitinden külüne bile muhtaç olduğumuz en yakın çevremizdir.

Bu yakınlığın önemine binaen, komşuların birbirlerine karşı sorumlulukları olması kaçınılmazdır. Bu sebepten kişilerin akrabalarına karşı nasıl sorumlulukları varsa, komşularına karşı da sorumlulukları vardır. Bu sorululukların yerine getirilmesi, velev ki kanunlarla belirlenmemiş olsa bile, toplumun intizam ve huzuru açısından çok önemlidir.

Hayatın her safhasına bir mana getiren İslam, komşuluk ilişkilerine de bir bakış açısı getirmiş, insanlarına bu konuda da bazı sorumluluklar yüklemiştir.

Hz. Aişe (R.Anha) ‘dan şöyle demiştir: “Peygamberimiz (sav)’i: Cebrail o derce sürekli komşuyu tavsiye etti ki, sonunda komşuyu komşuya mirasçı yapacak zannettim.” Diye buyururken işittim.” Bu hadis çerçevesinde koşunun ve komşuluğun niçin çok önemli olduğu üzerinde düşünmek gerekir. Cennetteki hayaller ötesi komşuluğu bu dünyada prova etmek lazım. Cennetteki güzellik, tabiri caizse, fert ve toplumun dinamikleri olan değer taşlarının yerine tamı tamına oturmasından neşet ediyor. En azından bu değer taşlarını dünyada yerine oturtmaya çalışarak cennetteki hayatın bir özetini burada yaşayabiliriz. Cennetteki yaşamın özetini burada yaşama gayreti olmayanlar cennete talip olduklarını söyleyemezler, söylememelilerdir. Çünkü her iddia ve istek beraberinde bir sorumluluk getirir.

O zaman ne yapalım? Gelin yine, Hz. Peygambere (sav)’kulak verelim: Peygamberimiz (sav): ''Allah(cc)'a ve ahiret gününe inanan komsusuna iyilik etsin

"Hakikaten biz insanı güçlüklere katlanacak şekilde yarattık." (Beled 4)
Beyaz Lale
medineye özlem
Laİlaheİllallah

DUÂ: 86
Çevrimdışı Çevrimdışı

mazluma sürgünevi,zalime cihan düştü..

« Yanıtla #1 : 12 Kasım 2009, 16:21:17 »

ALLAH  razı olsun kardeşim.yitirdiğimiz değerlerimizden biride komşuluklarımız.haydin yeniden kurana dönelim ve ayet ayet yeniden  uygulamaya  başlayalım.bakın o zaman neler değişiyor yozlaşan şu dünyada...vesselam..

Eyyubun sabrıyla yangın yerine döndü yüreğim..dua ile aşk ile sabır ile…bir bilsen nerden nereye……
Amâk-ı Hayal
Laİlaheİllallah

DUÂ: 255
Çevrimdışı Çevrimdışı

Geç kalmış adalet...Adaletsizliktir...

« Yanıtla #2 : 12 Kasım 2009, 22:00:49 »

Mataryalist düşünce müslümanlarında dimağlarını sarmış durumda komşulukda bu tuzağa düşmek üzere buna bir çok kere şahit oldum bir zenginin cemiyetine birde fakirin cemiyetine baktım fakirin daveti pekte dikkate alınmamış olmalı oysa islam bize bunun aksini emrediyor değilmi uhuvvet kardeşliğinin bittiğini görüyorum

HAK-PERESTİM, ARZ-I İHLAS ETTİĞİM DERGAH BİR. BİR  NEFES AYRILMADIM  TEVHİDDEN ALLAH BİR...
BEN BENİ BİLMEM HAKİKATTE, SEN BİLİRSİN BENİ, BENİM BİLDİĞİM BİR TEK, ALLAH VE RASULÜDÜR...
bilginur
La Hukme iLLaLLaH

DUÂ: 174
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #3 : 13 Kasım 2009, 12:56:47 »

bölüm dışı bir konu olmuş yine de ALLAH razı olsun...

müslüman elinden ve dilinden emin olunan kişi idi.fakat günümüzde özellikle medyada ki gösterimleriyle yahudi sözü olan "babana bile güvenme" mantığı oluşturuldu..onlara göre komşuya hiç güven olur mu?

Ey RABBim Kur'anı yüreğimin baharı kıl...
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer: